A koleszterin - Kérdések és Válaszok
A koleszterin a szív- és érrendszeri betegségek okozója. De valóban így van ez? Az utóbbi időben egyre több kritikus véleményt hallhatunk.
Évente 17,5 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ezek a leggyakroibb haláleset-okozók a nyugati iparosodott országokban. Felelősük gyakran a koleszterinszint.
Az utóbbi időben egyre több kritikus véleményt hallhatunk, amelyek a koleszterint bírálják, valamint összefüggést látnak a kardiovaszkuláris megbetegedések és a koleszterin között. Nézzük meg közelebbről az álláspontokat.
A koleszterin szerepe a szervezetben
Uralkodó vélemény: Koleszterin nélkül az ember nem képes élni. Ezek a zsírszerű anyagok erősítik a sejtmembránokat, valamint hozzájárulnak a hormonok és egyéb anyagok képződéséhez. Ezeket elsősorban a máj termeli, ezért csak kis mennyiségben kell a táplálkozás során bejuttatni.
Kritikus vélemények: Szinte minden testsejt képes a koleszterin előállításra. A szükséges kis koleszterin a táplálkozás során kerül szervezetünkbe vagy a máj által termelt. Azok esetében, akik koleszterin hiányban szenvednek neurológiai és egyéb zavarok alakulhatnak ki, illetve immunrenszerük legyengülhet. A hiánynak genetikai okai vannak.
Léteznek "jó" és "rossz" koleszterinek?
Uralkodó vélemény: Létezik jó HDL- és rossz LDL-koleszterin. A túl sok LDL elméletileg zsírlerakódáshoz és érelmeszesedéshez vezethet. A HDL-koleszterin azonban elszállítja a felesleges koleszterint, de vissza a májba, ahol az epével kiválasztódik.
Kritikus vélemény: Csak egy koleszterin van, amelyből a lipoprotein LDL és HDL képződik. Vizsgálatok szerint a magas HDL-szint kevésbé hozható kapcsolatba a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel. Gyakran azonban az ok és hatás felcserélődhet. Ha valaki például nem mozog, az LDL-szint emelkedhet. A proléma ebben az esetben nem az LDL, hanem a testmozgás hiánya. A koleszterin tehát rossz indikátora a szív-és érrendszer állapotának.
A megnövekedett koleszterinszint okai
Uralkodó vélemény: Számos tényező okozhat magas kolszterinszintet. A genetikai hajlam, a kor, a nem, a magas zsírtartalmú étrend, a testmozgás hiánya, a dohányzás és az anyagcsere zavarok is szerepet játszhatnak.
Kritikus vélemény: A megnövekedett koleszterinszint nem feltétlenül egy betegség tünete, de zavart lipoprotein-anyagcserét jelezhet. Általánosságban azonban nem is beszélhetünk "normális anyagcseréről", mivel minden ember esetében más, sőt értéke még egy nap folyamán sem stabil.
A magas koleszterinszint fokozza a szívroham kockázatát?
Uralkodó vélemény: A felesleges LDL-koleszterin növekvő felhalmozódása Atherosklerose megbetegedéshez vezethet. Ennek más tényezők, mint például a diabétesz és a dohányzás is kedvezhet. Az artériák elmeszesedése által a koszorúerek eltömődhetnek, ezáltal koszorúér-betegség alkaulhat ki, ami a nyugati ipari országokban a halálozás legyakoribb oka.
Kritikus vélemény: Az soha nem volt igazán megerősítve, hogy az alacsonyabb koleszterinszint véd a szív- és érrendszeri megbetegségekkel szemben. Ez csak kivételes esetekben igaz. Koleszterin ártatlan, mivel a szívrohamat vérrögök általi artériák eltömődése okozza. Ezt a dohányzás, a testmozgás hiánya és az egészségtelen táplálkozás is elősegítheti. Tehát a koleszterinszint csökkentésével nem előzhető meg a szívroham.
Hogyan lehet befolyásolni a koleszterinszintet?
Uralkodó vélemény: Az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás az alapja. A súlycsökkentéssel, a dohányzásról való leszokással és az alkoholfogyasztás csökkentésével a koleszterinszint mintegy 15%-kal csökkenthető.
Kritikus vélemény: Feltételezve, hogy a koleszterin ártatlan, nincs szükség az értékének befolyásolására. A legjobb, ha olyan életmódot választ, amely támogatja a szív egészségét.
Az alacsony zsírtartalmú étrend csökkenti a szívroham kockázatát?
Uralkodó vélemény: Ez a zsíroktól függ. A telített zsírsavakat koleszterin növelőnek és a szívroham okozóinak tartják. Ezért fontos, hogy több telítetlen, mint telített zsírsavat fogyasszunk.
Kritikus vélemény: A nagy mennyiségű telített zsír növeli a lipoproteinszintet a vérben, ezáltal a koleszterint is. A telítetlen zsírsavak (különösen az omega-6) fogyasztása csökkenti a lipoproteinszintet. Ez azonban nem csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Sőt egyes vizsgálatok azt mutaják, hogy az omega-6 zsírsavak növelik az infarktus és a rák kockázatát.
Megjegyzés: A cikkben a kijelentések csak tájékoztató jellegűek. Ezek nem kezelési ajánlások és nem helyettesítik az orvosok szakmai tanácsait. Kérjük szükség esetén forduljon bizalommal orvosához.
Utoljára értékelt
- 5.0 (2)
pure encapsulations Króm, 60 Kapszula
- Esszenciális nyomelem
- Ideális szénhidrátban gazdag étrendhez
- Kúraként is alkalmas
13.218 Ft (1.101.500 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
- 4.1 (7)
ironMaxx Protein 30 Szelet, Csokoládé (35 g)
- Különböző ízekben
- Szenzációsan finom íz
- Minden szelet 5 értékes vitamint tartalmaz
500 Ft (14.286 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.
- 4.5 (2)
BIO PRIMO Bio földimogyoró püré, 250 g
- Aromás és szájban olvadó
- Sokoldalúan használható
- Vegán és adalékanyagok nélkül
1.430 Ft (5.720 Ft / kg)Szállítás eddig: november 25.