Növényi vagy állati fehérje? Melyik a jobb?

Növényi vagy állati fehérje? Melyik a jobb?

A fehérje egy fontos makrotápanyag, azonban nem minden élelmiszerben egyenlő a fehérjeforrás. Az emberek által alkalmazott fehérjeforrásoknak két fő csoportja van. Vannak állati és növényi eredetű fehérjék is. Az állati fehérjék teljes értékű fehérjék. Ez azt jelenti, hogy minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, amelyre a táplálkozásunkban szükség van. A növényi fehérjék ezzel szemben gyakran hiányos fehérjeforrások, vagyis nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Az állati eredetű aminosavakban gazdag táplálkozás növeli a szívbetegség és a szélütés kockázatát.

Mi is pontosan a fehérje?

A fehérje mindenhol megtalálható a testben - az izmokban, csontokban, bőrben, hajban és gyakorlatilag minden más testrészben vagy szövetben. Enzimeket termel, amelyek számos kémiai reakciót indítanak be, valamint hemoglobint is, amely oxigént szállít a vérben.

Aminosavak

A fehérjék több, mint húsz alapvető építőelemből, aminosavakból állnak. Mivel nem tudjuk tárolni az aminosavakat, szervezetünk kétféle módon állítja elő őket: vagy az alapból, vagy más elemeket módosítva. A test azonban nem képes a kilenc, úgynevezett esszenciális aminosav előállítására. Ezeket táplálkozáson keresztük kell bevinni.

Az állati fehérjék teljes értékű fehérjék. Tehát mind a kilenc esszenciális aminosavat biztosítják. Ehhez jó források pl. tojás, sertéshús, szárnyasok, marhahús vagy tejsavó-termékek. Létezik azonban néhány növényi, teljes értékű forrás is. Ide tartozik a quinoa vagy a teljes értékű szójatermékek. A legtöbb növényi forrás azonban hiányos. Nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat. Mivel azonban minden növény eltérő összetételű így változatosan étkezve mind a kilenc esszenciális aminosavat biztosíthatja a szervezete számára.

Hátrány

Amikor fehérjetartalmú ételeket fogyasztunk, mindent beviszünk, ami mellette megtalálható: különféle zsírokat, rostot, nátriumot stb. Ez az a hátrány, amely máshogy hat egészségügyileg a testre. Például az állati fehérjét tartalmazó élelmiszerek pl. megemelkedett telített zsírsav-mennyiséggel rendelkeznek, amelyek negatívan hatnak a szív- és érrendszerre, ha rendszeresen túl sokat fogyasztunk belőle. Vizsgáljuk meg ezt egy kicsit közelebbről:

A növényi fehérje előnyei

Az elfogyasztott fehérje típusa fontosabb lehet, mint a mennyiség. A növényi alapú fehérjék számos tápanyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek javíthatják az általános egészséget. A növényi alapú étrend jól ismert előnyei közé tartozik a szívbetegségek elleni fokozott védelem, a rák előfordulásának csökkenése, az elhízás és a szélütés kockázatának csökkenése - ez csak néhány a sokból.

Az állati fehérje előnyei

Az állati fehérjéknek is megvannak az egészségügyi előnyei. Azoknál az embereknél, akik túlnyomórészt alacsony zsírtartalmú állati fehérjeforrásokat, például szárnyasokat és halat fogyasztottak, a vörös húsok helyett, kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a vastagbél- és gyomorbetegség, valamint gyomor-, hasnyálmirigy- és prosztatarák kialakulásának kockázata.

Lehetséges problémák a növényi alapú étrenddel

A növényi alapú étrend előnyeinek kihasználásához sokféle egészséges, növényi alapú ételt kell fogyasztania. Egy növényi étrend, amely sok feldolgozott élelmiszert és hozzáadott cukrot tartalmaz, nem biztosítja a megfelelő mennyiségű tápanyagot. Mindenekelőtt ügyeljen a megfelelő cink-, B12-vitamin-, fehérje-, kalcium- és D-vitamin-ellátásra, ha tisztán növényi alapú étrendet követ.

Az állati fehérjék kockázatai

A tanulmányok azt mutatják, hogy a feldolgozatlan és a feldolgozott vörös hús fogyasztása rövidebb élettartammal jár.

A fehérjetartalmú ételek és a bolygó

Ahogyan a különböző élelmiszerek eltérő hatással lehetnek az egészségünkre, úgy a környezetre is eltérő hatással vannak. A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok egyik fő okozója világszerte, azonban nem minden élelmiszer termel ugyanannyi CO2-t.

Az állati eredetű élelmiszerek előállítása általában magasabb üvegházhatású gázkibocsátással jár, mint a növényi alapú élelmiszerek előállítása. Különösen a tejtermékek és a vörös húsok rendelkeznek magas kibocsátással. Íme egy példa: 1 kg bárányhús ötször több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint 1 kg csirke, és körülbelül 30-szor többet, mint 1 kg lencse.

Tehát a környezet szempontjából különbséget jelent, hogy kevesebb állati eredetű terméket fogyasztunk-e vagy sem.

Összefoglaló

Ha egészséges fehérjeforrásokat, például babot, dióféléket, halat vagy szárnyasokat eszik a vörös és feldolgozott hús helyett, csökkentheti a különféle betegségek kialakulásának és a korai elhalálozás kockázatát. Kevésbé van arról szó, hogy milyen fehérjét (növényi vagy állati) fogyaszt, sokkal inkább arról, hogy mit visz be a fehérjével együtt (telített/telítetlen zsírsavak, vitaminok...)