Fermentált élelmiszerek - mik is azok?
Az emberek évezredek óta készítenek és fogyasztanak fermentált élelmiszereket. De mik is azok pontosan?
Mik a fermentált ételek?
A fermentáció egy olyan folyamat, amely során a szerves anyagok mikrobiálisan vagy enzimatikusan átalakulnak. Ezt az átalakulást baktériumok vagy gombák okozzák, és a növényi élelmiszerek finomításához vezetnek.
A fermentáció során az élelmiszerek pH-értéke egyre savasabb hatású lesz. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban nem romlanak meg olyan gyorsan, ezáltal tartósabbak, mivel a baktériumok már nem képesek szaporodni.
A fermentáció kifejezés a latin „fermentatio” szóból származik, amely erjesztést jelent.
Milyen fermentált élelmiszerek vannak?
A fermentáció nagyon fontos szerepet játszik az élelmiszerek előállításában és tartósításában. Ezenkívül számos aroma anyag, például a szójaszósz is ezzel a folyamattal készül. A fermentált italokban tanninok bomlanak, és élvezetesebbé teszik őket, mint a kávét vagy teát. Fermentált ételek például:
- Joghurt
- Kefir
- Kimchi
- Kombucha
- Miso
- Savanyú káposzta
- Szójaszósz
- Tempeh
A fermentáció nagy szerepet játszik különféle alkoholtartalmú italok előállításában is, mint például sör, bor vagy whisky.
Hogyan változtatja meg a fermentáció az élelmiszereket?
Mint már említettük, a fermentáció finomítja az élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy a növényi összetevők hatásai, mint a vitaminok vagy ásványok koncentrálódnak, valamint a biohasznosulásuk megnő. Testünkben a fermentált élelmiszerek tápanyagai általában könnyebben szívódnak fel.
A fermentáció meglehetősen pozitív dolog, azonban manapság már nem fogyasztjuk túl gyakran - mint korábban, amikor a hajókon káposztát vittek magukkal a magas C-vitamin tartalma miatt, így megakadályozva a skorbut kialakulását. Annak az oka, hogy miért található meg egyre ritkábban fermentált élelmiszer az asztalokon az, hogy: az embereknek egyre kevesebb idejük van, a világ pedig felgyorsult. Ki akar élelmiszereket fermentálni és heteket, hónapokat várni, míg lezárul a folyamat?
Fermentált élelmiszer vásárlása?
Szerencsére manapság szinte minden szupermarketben kapható fermentált élelmiszer. Azonban az ördög a részletekben rejlik: olvassa el figyelmesen a címkét, hogy ellenőrizze, vajon az élelmiszer valóban fermentált-e. Számos olyan terméket, amelyet korábban fermentálással állítottak elő, most egyszerűen ecettel savanyítanak.
Következtetés
A legtöbb fermentált élelmiszer értékes támogatást jelent a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. (Azért a legtöbb, mert az alkoholtartalmú italok nem tartoznak ebbe a kategóriába.)
A fermentált élelmiszereket Ön is elkészítheti, ha van erre ideje és motivációja. Elkészíteni nem nehéz feladat, a várakozás viszont az.
Azonban nem szabad túlzásba esnie, és csak fermentált termékeket fogyasztania. A szervezetnek szüksége van egy kis időre, hogy a fermentált élelmiszereket jól megeméssze. Az emésztési problémák megelőzése érdekében ezt be kell tartani.
Utoljára értékelt
- 4.5 (20)
Raab Vitalfood GmbH Bio goji bogyó, 500 g
- Magas vastartalommal
- Vitaminokkal és ásványi anyagokkal
- Finom íz
9.930 Ft (19.860 Ft / kg)Szállítás eddig: május 22.
- 4.4 (7)
ironMaxx 100% Whey Protein (tasak 500g), Tejcsokoládé (500 g)
- Akár 80% fehérje 100 g porban
- Páratlan íz
8.160 Ft (16.320 Ft / kg)Szállítás eddig: május 22.
- 5.0 (1)
Allergy Research Group Astaxanthin 12 mg, 60 lágyzselé kapszula
- Karotinoid algákból
- Zsírban és vízben oldódó
- Gluténmentes
28.590 Ft (853.433 Ft / kg)Szállítás eddig: június 05.
- 4.4 (14)
Maharishi Ayurveda MP 16 - Nasya olaj, 10 ml
- Az orr tisztításához
- A normál orr nyálkahártyáért
4.530 Ft (453.000 Ft / l)Jelenleg nem elérhető